בנדהה – נעילת אנרגיה יוגית

בנדהה היא מנעול, מנעול שנועל אנרגיה בגופינו, או יותר נכון מאפשר את זרימת האנרגיה בכיוון אחד בלבד. כאשר אנו מתרגלים בנדהה אנו למעשה מונעים מהאנרגיה לזרום מטה מהמיקום הפיזי של הבנדהה.
אחד מהאפקטים של תרגול קונדליני יוגה הוא התעוררות אנרגית הקונדליני, התעוררות אנרגית הקונדליני באה לידי ביטוי על יד זרימתה במעלה עמוד השדרה דרך ערוץ האנרגיה המרכזי (שושמנה) ודרך הצ'אקרות.

תרגול הבנדהה לא רק מונע מאנרגיה לזרום כלפי מטה אלא גם תומך ומעודד את זרימת האנרגיה במעלה עמוד השדרה.
הבנדהות מבוצעות על ידי כיווץ של איזורים מסוימים בגוף ומשולבות בתרגילים רבים של קונדליני יוגה. הבנדהות מהוות חלק מהותי בטכנולוגיה שעומדת מאחורי התעוררות אנרגיית הקונדליני.

תרגול בנדהה עוזר לחיזוק שרירי הליבה, ליציבה טובה ותורם רבות לכל תרגול יוגה ומדיטציה. תרגול נכון של הנעילות יביא לשחרור חסימות בערוצי האנרגיה ובגופים העדינים (צא'קרות).

 

נעילת שורש – מול בנדהה – Mul Bandha
נעילת השורש (פירוש הילה מול או מולה בסנקסקריט הוא שורש) מתייחסת לנעילה של החלק התחתון של הגוף ולשלושת הצ'קרות הראשונות.
כאשר אנו לומדים לבצע את הנעילה אנו מתייחסים אליה כאילו נעשית בשלושה שלבים:
1.כיווץ שרירי פי הטבעת
2.משיכת אברי המין כלפי מעלה
3.איסוף של נקודת הטבור (Nabi) – הבטן התחתונה – פנימה. נקודת הטבור נמצאת כארבע אצבעות מתחת לטבור עצמו.
למעשה מדובר בתנועה אחת חלקה ועדינה המושכת פנימה ולמעלה את החלק התחתון של הגוף.
ניתן לבצע את המול בנדהה בכל שלב בתרגול אסנה, מדיטציה, פרניימה ומנטרה כמו כן ניתן להפוך את התירגול להרגל קבוע במהלך היום.
תירגול קבוע של נעילת השורש הוא דרך נפלאה להעלות את רמת האנרגיה בגוף, ליצור תחושת בסיס חזק ויציב, לחזק את הליבה ואת תחושת המרכז.

 

נעילת סרעפת – אודיאנה בנדהה – Udiana Bandha

נעילת הסרעפת מעודדת את האנרגיה לזרום מהצ'אקרה השלישית כלפי מעלה ונעשית על ידי משיכת שריר הסרעפת פנימה ולמעלה.

אודיאנה בנדהה מתבצעת תמיד על בטן ריקה ולאחר נשיפה מלאה (לפני ביצוע הבנדהה יש לנשוף נשיפה חזקה וארוכה דרך הפה)
לפני ביצוע נעילת סרעפת יש לנשוף בעצמה ולרוקן את הגוף מאויר, כאשר הגוף מרוקן יש לעצור את הנשימה ולהכניס בעוצמה את הסרעפת פנימה ולמעלה , הדגש הוא על משיכה חזקה של האיזור שמעל הטבור לכיוון עמוד השדרה. בית החזה נשאר פתוח.
לשחרור הנעילה יש להרפות את הבטן ולשאוף בהדרגה.
נעילת סרעפת מסייעת לחיזוק מערכת העיכול, מעוררת את פעילות האיברים הפנימיים ובלוטת האדרנל, ומסייעת לפתיחת צ'אקרת הלב.

 

נעילת גרון – ג'לנדהרה בנדהה  – Jalandhara Bandha

נעילת הגרון מתייחסת למנעול האנרגיה המאפשר לאנרגיה לזרום מן הגרון כלפי מעלה.
בקונדליני יוגה אנו משתמשים בנעילת גרון קלה עבור רוב התירגולים, מדיטציה, פרניימה או שירת מנטרות.

נעילת הגרון הקלה מבוצעת על ידי משיכה עדינה של הסנטר פנימה לכיוון החלק האחורי של הגרון, באופן זה אנו מאריכים את הצוואר ואת החלק העליון של עמוד השדרה.

עבור נעילת גרון מלאה יש להוסיף משיכת כתפיים חזקה לאחור תוך שמירה על בית חזה פתוח, עצם החזה כאילו נמשכת כלפי מעלה ועמוד שדרה ישר. ונעילת הגרון המלאה תתרחש אוטומטית.

ג'לנדהרה בנדהה מסייעת ליציבה נכונה ויישור של עמוד השדרה באופן שמאפשר זרימת אנרגיה חופשית דרך השושומנה (ערוץ זרימת האנרגיה הראשי). הבנדהה חותמת את האנרגיה שנמצאת באזור המוח ומאפשרת מצב תודעה מדיטטיבי וממוקד.

 

מאהא בנדהה – Maha Bandha
מאהא בסנקריט אומר גדול או כביר ה'בנדהה הגדולה' היא למעשה נעילה של שלושת המרכזים הראשיים, שורש, סרעפת וגרון בו זמנית. יש להקפיד לבצע את המאהא בנדהה על בטן ריקה ולאחר נשיפה מלאה כאשר הגוף ריק מאויר. כאשר הנישמה מוחזקת בחוץ יש למשוך את נעילת הגרון, לאחר מכן הסרעפת ולבסוף השורש. לשחרור יש לשחרר את הדור, סרעפת גרון בסדר זה ולשאוף בהדרגה.
את המאהא בנדהה ניתן לתרגל רק לאחר תרגול והבנה של כל אחת משלושת הבהנדות בנפרד.
תירגול מאהא בנדהה מועיל לבריאות הכללית של הגוף, מחזק ומאזן את מערכת העצבים האוטונומית, תורם לחיזוק האיברים פנימיים, שרירים ועצבים. ובעל השפעה חיובית על המוח.
קישור להנחיות לאסנה המשלבת את ה'נעילה הגדולה' – מאהא מודרה אסנה
מאהא בנדהה - מאהא מודרה אסנה